Alaus gamybos
menas

Daugiau - žemiau

Auksiniai
J.C. Jacobsen žodžiai

(…) tebūnie tai nuolatinis tikslas (…) vystyti alaus darymo meną iki aukščiausio įmanomo tobulumo lygio (…) ir (…) prisidėti prie aukšto ir pagarbos verto šios šalies aludarystės lygio išlaikymo.

Daugiau - žemiau

Ingredientai

Daugiau - žemiau

Miežiai

Hordeum vulgare. Taip lotyniškai vadinasi miežiai. Ir nieko tame vulgaraus. Tiesą sakant, mes naudojam ypatingus – salyklinius miežius. Turime patikrintus miežių augintojus, kurie glaudžiai bendradarbiauja su mūsų aludariais. Jie atrenka geriausias miežių veisles ir augina juos mūsų prižiūrimuose laukuose, todėl nebūna ir negali būti jokių genetinių modifikacijų. Turint omenyje, jog Carlsberg alus yra verdamas iš miežinio salyklo tai užtrunka, bet tikrai verta laukti, geriausio alaus pasaulyje.

Apyniai

Apyniai yra labai svarbus ingredientas. Jie įdomūs tuo, kad turi labai daug rūšių ir alui suteikia išskirtinį aromatą ir skonį. Labai svarbu, kada jie dedami į alų, kokiais kiekiais ir kokia eilės tvarka. Kaip mes juos beriame į alų, to niekas nežino, tai yra mūsų paslaptis, kuri alų padaro geriausiu pasaulyje.

Mielės

Mielės yra mūsų istorijos ašis ir kokybės garantas. 1879 Carlsberg buvo pirmoji alaus darykla sukūrusi grynos mielių kultūros išvedimo metodą. Pirma išvesta gryna alaus mielių kultūra buvo pavadinta – Saccharomyces Carlsbergensis. Nuo to laiko šias mieles naudojame tik mes ir niekas daugiau.

Dabar Carlsberg gryna mielių kultūra yra kruopščiai prižiūrima mielių banko laboboratorijoje. Aludariai rūpinasi ja jai atkeliavus į alaus daryklas. Kruopštus darbas ir griežta kontrolė reikalinga tam, kad kiekviena pagaminta alaus partija būtų išskirtinio tik Carlsberg alui būdingo skonio.

Alaus misos
virimas

Daugiau - žemiau

Salyklinimas

Pirmas žingsnis, be kurio mes negalėtume pradėti alaus virimo proceso, yra miežių salyklinimas. Jį atlieka mūsų partneriai, kurie visą gyvenimą tik tą ir daro, nes puikiai išmano.

Alaus misos virimas

Sumalus salyklą ir sumaišius jį su vandeniu gaunamas mentalas. Mentalas išlaikomas numtytą laiką prie tam tikrų temperatūrų. Šio proceso metu skyla baltymai ir angliavandeniai. Tuomet mentalas keliauja į filtracijos katilą, kuriame atskiriama skystoji mentalo dalis – misa. Vėliau misa verdamas su apyniais.

Fermentavimas

Prieš įdedant ypatingas Carlsberg mieles, misa atšaldoma ir aeruojama. Carlsberg yra žemutinės fermentacijos alus. Tai reiškia, kad fermentacija vyksta iki 15 °C temperatūroje, o alus lėtai, bet užtikrintai fermentuojamas septynias dienas.

Degustacija

Šiuolaikinė moderni laboratorinė įrangą leidžia mums ištirti visus fizikinius-cheminius parametrus visose alaus gamybos etapuose, tačiau vien tik šios įrangos negana gero alaus gamybai. Aludarystės meistrai yra nepakeičiamas įrankis vertinant skonines alaus savybes. Kiekviena subrandinto alaus partija yra degustuojama. Degustacijos metu priimamas galutinis sprendimas dėl alaus filtracijos.

Visos Carlsberg alaus gamyklos siunčia pagaminto alaus pavyzdžius į Kopenhagą, kur ekspertai taip pat degustuoja alų ir vertina jo savybes.

Pakavimas

Žinoma, svarbiausias – turinys. Bet, platindami milijonus butelių ir skardinių visame pasaulyje, galvojame apie globalinį poveikį ir darnų vystymą. Carlsberg Circular Community inovatyvios partnerystės su pagrindiniais pakuočių tiekėjais tikslas yra iš naujo įvertinti mūsų produktų dizainą ir pakuotes, siekiant sumažinti atliekų kiekį ir optimizuoti jų perdirbimą bei pakartotinį naudojimą.

Pavyzdžiui, per ateinančius tris metus gali būti, kad alų gersite iš žalio pluošto pakuočių – #GreenFiberBottle – pagamintų iš tvarios kilmės medienos pluošto. Naujasis butelis bus 100% suyrantis – vadinasi, visiškai neteršiantis aplinkos.

Rezultatas?

Ko gero, geriausias alus...

Daugiau - žemiau